Almanya’nın Refahı ve İş Gücü Göçü İlişkisi
Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre Almanya’nın refahını koruyabilmek için iş gücü göçüne ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmaya göre, Almanya’nın göç almaması durumunda ülkenin çalışan sayısının 2040 yılına kadar yaklaşık 4,5 milyon azalacağı tahmin ediliyor. Bu durum, ülkedeki çalışan sayısının %10 azalarak 41 milyon 900 bine ineceği anlamına gelmektedir. Aynı şekilde, 2060 yılında ise çalışan sayısının 35 milyon 100 bine gerilemesi beklenmektedir.
DW Türkçe’nin aktardığına göre, İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’nden Alexander Kubis ve Coburg Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’ndan Lutz Schneider tarafından kaleme alınan “Göç ve İş Piyasası – Almanya ve Eyaletler İçin Bir Analiz” başlıklı araştırma raporu, iş gücü göçünün önemi üzerinde durmaktadır.
Raporda, “Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden uluslararası iş gücü göçünün artması, iş gücü ihtiyacını karşılayarak Almanya’nın refahını güvence altına alabilir” ifadesine yer verilmiştir. Bu doğrultuda, Almanya’nın gelecek 15 yıl içinde yılda yaklaşık 288 bin kişiyi istihdam piyasasına kazandırması gerekmektedir.
İç İş Gücü Potansiyeli Önemli Ancak Yeterli Değil
Bertelsmann Vakfı Göç Uzmanı Susanne Schultz, “Yüksek doğum oranlarına sahip olan dönemde emekli olan kuşağın yerini dolduracak ve iş piyasasında zorluklara neden olacak demografik değişim, iş gücü göçünü gerektirmektedir” şeklinde konuşmuştur. Schultz ayrıca, “Yerli veya göçmen fark etmeksizin, içerideki iş gücü potansiyelinin artırılması ve iş piyasasına katılımının teşvik edilmesi önemlidir” şeklinde de eklemiştir. Ancak Schultz, ihtiyacın sadece bu şekilde karşılanamayacağını belirterek, yeni iş gücü göçü yasasının Almanya’ya yeni fırsatlar sağladığına dikkat çekmiştir. Bununla birlikte, Almanya’nın işgücüne cazip gelmesi için yetkililerin, şirketlerin ve yerel yönetimlerin hoşgeldiniz kültürü oluşturması ve uzun vadeli kalma perspektifleri sunması gerektiğini vurgulamıştır.
Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre, iş gücü göçü konusunda adımlar atılmazsa 2040 yılına kadar Almanya’daki eyaletler üzerinde farklı etkiler görülecektir. Thüringen, Saksonya-Anhalt ve Saar eyaletlerinde iş gücü sayısının %10’un üzerinde azalması beklenirken, Hamburg, Berlin ve Brandenburg’da bu düşüşün %10’un altında kalması öngörülmektedir.
(ALINTI)